Ganzen veroorzaken veel overlast voor de Nederlandse landbouw. In Gelderland pakken ze dit probleem op een bijzondere manier aan: de provincie huurt een bedrijf in om met een speciaal apparaat de nek van 1.600 ganzen om te draaien. Een dierenarts heeft het apparaat nu goedgekeurd.
In Gelderland moeten dit jaar 37.000 ganzen gedood worden, omdat de beesten overlast veroorzaken. Ze vreten onder meer grasland kaal dat bedoeld is voor koeien. De gans richt verreweg de meeste schade aan van alle vogels in ons land.
Om het probleem aan te pakken, mogen provincies vanaf 1 juni ganzen vergassen met CO2 als ze overlast geven. Dat mocht tot nu toe alleen in een straal van 20 kilometer rondom Schiphol, waar de vogels gevaar vormen voor het luchtvaartverkeer.
De meeste provincies doen een beroep op het bedrijf Duke Faunabeheer uit Lelystad. Dat bedrijf is als enige in Nederland gespecialiseerd in het vergassen van ganzen. Zie ook deze reportage over Duke Faunabeheer die we vorig jaar maakten.
Werking apparaat geheim
Maar toen de provincie Gelderland bij Duke aanklopte, was het bedrijf al volgeboekt. Daarom kiest Gelderland voor een andere oplossing. Het bedrijf V&T Faunabeheer krijgt de taak om ganzen te doden door de nek te breken. Dat gebeurt met een speciaal ontwikkeld apparaat.
Over de precieze werking van het apparaat doet V&T Faunabeheer geheimzinnig: het bedrijf wil er niks over zeggen. Niemand van de Gelderse Faunabeheereenheid heeft de ‘ganzendoder’ ooit in werking gezien.
Volgens secretaris Teun Achterkamp van de Faunabeheereenheid werkt het apparaat met blokken die langs elkaar schuiven. “De dood treedt onmiddellijk in. Zo is het apparaat mij althans beschreven. Het lijkt ons een prima methode”, aldus Achterkamp vorige week tegenover De Gelderlander.
Dierenarts keurt het goed
Een dierenarts heeft een apparaat nu goedgekeurd, zei de Gelderse provinciebestuurder Jan Jacob van Dijk woensdag tijdens een debat in Provinciale Staten over het nekken breken van ganzen. Faunabeheereenheid Gelderland vroeg de arts via de Raad voor Dieraangelegenheden om advies. Van Dijk erkende dat niemand precies weet hoe het door een Leersums bedrijf ontwikkelde apparaat precies werkt. "Maar het resultaat is een dode gans en daar gaat het om", zei hij.
Volgens de dierenarts maakt het apparaat een gans acuut dood en levert dat voor het dier minder stress op dan afschieten. De Raad voor Dierenaangelegenheden vindt vergassen van ganzen een betere methode, maar noemt het breken van de nek ook acceptabel.